ExetIBzWYAAYFC_

GELENEKSEL TÜRK TİYATROSUNDA KAVUĞUN YOLCULUĞU

600 Yıllık Tiyatro, orta oyunu ve güldürü geleneğinin sembolü olarak kabul edilen kavuk, Nesilden nesile devredilerek günümüze kadar gelmiştir. Kavuğun İlk sahibi Kel Hasan Efendi’dir. 1874 doğumlu Hasan Efendi aslında bir yoğurtçuydu. Fakir bir aileden gelen Hasan Efendi, yoğurtçuluk yaparken hevesli olduğu tiyatroya başladı. Sahneye ilk kez Küçük İsmail’in kumpanyasında çıktı. “Kel” lakabıyla anılan Hasan Efendi; kaşlarını siyaha, burnunu kırmızıya boyar, başına da yırtık bir fes giyerdi. 1929’da hayata gözlerini yumdu. Türk Tiyatrosu’nun son temsilcisi olarak kabul edilen orta oyunu ve tuluat ustası İsmail Hakkı Dümbüllü, Kel Hasan Efendi’nin çırağıydı. Kel Hasan Efendi kavuğu çırağı İsmail Hakkı Dümbüllüye verdi. Böylelikle bir akım başlamış ve kavuk ‘’Dümbüllü Kavuğu’’ olarak anılmıştır. “Gençlik bir kuştur uçtu tutamam, yaşlılık bir kumaş aldım satamam” diyen sahne ve sinema oyuncusu Dümbüllü, trafik kazası sonucu 1973 yılında 75 yaşında yaşamını yitirdi.

 

Kel Hasan Efendi

İsmail Hakkı Dümbüllü

1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Münir Özkul 1948 yılında da Ses Tiyatrosu’nda sahnelenen Aşk Köprüsü oyunuyla profesyonel olarak sahneye çıktı. ‘’Kanlı Nigar’’ oyunundaki performansıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kendisini izlemeye gelen İsmail Dümbüllü Münir Özkul’u oldukça başarılı buldu ve “Oğlum Münir benden sonra kavuğumu senin taşımanı istiyorum. Bu işe sen devam edeceksin” diyerek vasiyette bulunmuştur.

Münir ÖZKUL ve İsmail Hakkı DÜMBÜLLÜ

2018 yılında kaybettiğimiz Münir Özkul, kavuğu 1989 yılında Ferhan Şensoy’a devretmiştir. 1951 Samsun doğumlu Ferhan Şensoy, oyun yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusu ve tiyatro yönetmenidir. Mimarlık Bölümünü yarıda bırakarak Fransa’da Strasbourg Devlet Tiyatro Okulunu bitirmiştir. 1975’te Montreal’de Ce Fou De Gogol oyunuyla en iyi yabancı yazar ödülünü aldı. Gündelik olayların “Ferhanca” bir mizah çerçevesinden anlatıldığı “Ferhangi Şeyler” oyunu, tek kişilik stand-up türüne de esin kaynağı oldu. 2016 yılında kavuğu Rasim Öztekin’e devretti. En son “Seksenler” dizisinde izlediğimiz Rasim Öztekin, 1959 İstanbul doğumludur. İlk sahne deneyimlerini İstanbul Akademik Sanatçılar Topluluğu ve Kadıköy Halk Eğitim ve Nöbetçi Tiyatro’da amatör çalışmalarla edinmiştir.

İsmail Hakkı DÜMBÜLLÜ, Münir ÖZKUL,Ferhan ŞENSOY, Rasim ÖZTEKİN

Rasim Öztekin, sağlık sorunlarından dolayı devraldığı kavuğu 2020 yılında Şevket Çoruh’a devretmiştir. 1973 İstanbul doğumlu Şevket Çoruh, liseden mezun olduktan sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezinde tiyatro eğitimi aldı. En çok dikkat çeken performansı, 2010-2011 sezonunda Broadway tarihinin en uzun tek kişilik oyunu olan “Mağara Adamı (Caveman)” oyunundaydı. Halen Şevket Çoruh’ta bulunan kavuk, başarılı oyuncularımızla beraber yolculuğuna devam edecektir.

Şevket Çoruh