Pandeminin de olumsuz etkisiyle, bilindiği üzere son dönemde sinema ve tiyatro salonları kapalı. Bu durum son dönemde dijital film platformlarını oldukça öne çıkardı ve birdenbire daha da ünlenmelerini sağladı. Netflix, Puhutv, Exxen vb dijital platformlara ilgi inanılmaz arttı.
Peki, yüksek prodüksiyon maliyetleri içeren dijital film stüdyoları nasıl kuruluyor? Film ve diziler bu kadar hızlı nasıl çekilebiliyor ve seyirci ile buluşturuluyor?
Son dönemde bu konunun üzerinde pek çok teknolojik gelişme kaydedildi. Bunlardan biri de Türkiye’de ilk kez uygulanan İstanbul MGX film stüdyolarında gerçekleştirildi. Dijital Led Ekran teknolojisi sayesinde, eskiden kullanılan greenbox (yeşil perde) fonlar, günümüz teknolojisinde artık rafa kaldırılacak gibi görünüyor. Son teknoloji stüdyoda 180° açıyla, 16 metre çapında yan duvar ve tavanda led ekranlar kuruldu. Gerekli animasyonlar ile bu led ekranlar üzerinde, tüm arka fon ve dekorlar, sanki canlı dekor gibi görünebiliyor. Örnek olarak, yolda giden bir araba içi çekim sahnesinde, led ekranlar ile dış mekan video akışı sağlanıyor ve araba platform üzerinde sabit dururken, arkadaki led ekranlarda akan dış mekan videosu sahneyi gerçekle birebir filme aktarabiliyor. Bu da flim ve dizi stüdyo çekimlerini oldukça hızlandırıyor.
Tabii ki herşey bu kadar kolay değil. Birkaç pürüz daha var ki, o da set ve dekorlar dekorların pozisyonu. Set ve dekorların film ve stüdyo ekibini fazla bekletmeden, çok hızlı bir şekilde hazırlanması ve kurulması gerekiyor. Bunu da sabit bir zemin üzerinde led ekranların önünde yapmak oldukça zor. Bu problem için Gala Sahne Teknolojileri firmasının arge mühendisleri bir platform tasarladı. Çapı 16 metre genişliğinde olan, led ekran önünde sonsuz bir şekilde, saat yönünde ve tersine dönebilecek şekilde, motorlu bir döner sahne platformu geliştirdiler. Yalnızca tek bir tuş ile döner platform üzerindeki dekorlar hareket ettiriliyor ve yarım daire alanda bir setin çekimi yapılırken, diğer yarım dairede bir sonraki setin dekorları hazırlanabiliyor. Set çekimi bittiğinde döner platform dönüyor ve saniyeler içinde yeni dekorlar, mevcut setin önünde yer alabiliyor. Bu sayede çekim sürelerini oldukça hızlanıyor. Harika.
Hem film stüdyo ekibi, hem de oyuncular herhangi bir şekilde set ve dekor değişimini beklemek durumunda kalmıyorlar. İşte çok büyük maliyetli bu dev prodüksiyonlar, bu kadar kısa sürede, yaklaşık 100 metrekarelik kapalı bir alanda, led ekranlar ve döner platform sayesinde hızlıca çekilebiliyor. Bir dizi, 6 bölümlük kısa bir sitcom ve küçük bir tema filmi, bunun gibi teknolojik bir stüdyo içerisinde 2 ay gibi kısa bir sürede çekilebilir.
Günümüzde bu alandaki teknolojinin nereye kadar uzanacağı çok belli değil. Ancak şimdiden teknolojik gelişmeler aklın sınırlarını zorluyor ve geleceği tahmin etmek artık gerçekten çok güç. Ne diyelim, ülkemize bu yeniliği getirerek sektörde yeni bir devinim yaratan, MGX Stüdyo ve Gala Sahne Teknolojileri firmasına sonsuz teşekkürler.
www.galasahne.com.tr